När mobiltelefonen vinner kampen på uppmärksamhet

I dagen samhälle så är det en stor konkurrens mellan jobben, man förväntas klara av mycket och gör man det så blir man prisad för det. Orkar man inte leva upp till förväntningarna så är man heller inte attraktiv inför arbetsmarknaden. Helst av allt så ska man vara bra på alla områden som på arbetsplatsen, som förälder, vara snygg och vältränad och samtidigt ha ett snyggt städat hem. Dessa signaler får vi från sociala medier där den perfekta världen målas upp. Särskilt så påverkas vi av Facebook och Instagram men även från Twitter och bloggar. För på dessa platser så ser vi ju ofta bara de allra bästa glimtarna från någons liv, en sekund framför en mobilkamera. Ett hem som är ostädat och helt i kaos syns inte på instagrambilden där ett kort på en tallrik med fint upplagd mat med ett glas rött vin bredvid. Det är då lätt att tro att alla andra lever perfekta och underbara liv medan ens eget liv består av kaos i hemmet, skrikande barn och orakade ben.
Men det är ju bara att testa att göra det samma själv, ta en stämningsfull bild på ditt barn då hen somnat och skriv något älskvärt till. Folk gillar och kommenterar och du känner dig just där och då, för bilden förmedlar ju frid och fröjd. Vad den inte visar är ett två timmar långt bråk med tvååringen som är i sin värsta trots och vägrade borsta tänderna, äta kvällsfika och framförallt vägrade hen att sova. Men somnade till slut av ren utmattning. Så en bild på instagram är inte mer än en bild och en framhävande text. Sociala medierna används ofta av oss för att utåt visa att vi är lyckliga, glada och har ett jätteroligt liv. Det visar inte bråken, stressen och stöket. Kan vara viktigt att komma ihåg när man drömmer sig bort i andras ”lyckliga” bilder.
Många lägger ner enormt med tid för att kolla av sina appar i telefonen varje dag. Har vi dessutom lagt upp något själv så är det viktigt med bekräftelsen man får för det. Vissa är inte alls intresserade av att kolla av sociala medier men fastnar ändå i sin smartphone. För sedan SmartPhonen äntrade vår värld så öppnade sig också en ny värld av nya spel som kan laddas ner i telefonen. Här finns allt från pokerspel till Wordfeud. Väldigt beroendeframkallande och tidskrävande och faktiskt ett helt nytt samhällsproblem och hälsoproblem. Samhällsproblem då telefonen tar fokus från koncentrationen både på skolan och på arbetet. Men även på andra platser då vår största koncentration krävs exempelvis vid bilkörning eller barnpassning. Hälsoproblemen kommer från att många tillbringar timmar varje dag med nerböjda nackar och får därmed besvär i både rygg och nacke. Tillgängligheten till olika spel har också ökat spelandet och det är lätt att satsa pengar via telefonen vilket kan vara förödande för dem som har problem med spelmissbruk.
Vi kan inte skylla på dagens ungdom heller för alla sitter vi i samma båt gällande detta problem. Unga, vuxna och även äldre.