När det tar stopp – Den berömda väggen?

Sitter du hemma och ska skriva den sista rapporten och analysen på kursens sista del, sista inlämning är dagen efter klockan tolv och du har fullständigt skrivkramp. Huvudet känns tomt och inga idéer dyker upp. Stressen börjar krypa sig på och du blir än mer paralyserad. Vad göra? Jo, första tipset är att bryta av och göra något annat i en timme. Kanske ta en lång promenad för att samla tankarna, eller ringa en vän och prata om annat i en timme, eller varför inte göra mat och äta. Detta avbrott kan göra att skrivkrampen släpper och du kan komma i gång. Om avbrottet inte hjälper och frustrationen kommer som ett brev på posten så kan det vara bra att köra lite psykologi på sig själv. Vad är det värsta som kan hända om jag inte lämnar in rapporten i tid? Svaret är ju att ingen katastrof väntar runt hörnet, många innan dig har varit med om precis samma sak och du är inte ensam. Möjligtvis kan omdömet från din lärare få sig en liten törn men är det verkligen hela världen.

Ett annat knep om det låser sig är att ringa till någon kursare eller till läraren själv och diskutera uppgiften. Många gånger om man säger frågorna högt så brukar även svaren komma fram. Diskussionen blir en ventil som kan hjälpa till att öppna upp låsningarna inför uppgiften.

Är du konstnär och har bestämt dig för att måla ett visst motiv och du har visualiserat dig tavlan i huvudet men när målandet kommer i gång så bli det inte alls som du tänkt. Flytet finns inte där och känslan finns inte heller där. Självförtroendet börjar svikta och det gör ju såklart inte självförtroendet bättre. Ett knep som många tar till när detta händer är att frimåla en tavla bara för att komma i gång, det behöver inte vara ett exakt motiv utan mer färger och former som möts. Man jobbar in en känsla helt enkelt. Ett annat tips när det gäller att måla tavlor är att om man har möjlighet kanske istället kan göra något helt annat just den här dagen då det inte känns så bra rent konstnärligt. För alla har vi bra och dåliga dagar och kreativiteten och känslan kanske inte finns där hela tiden men då får man lita på att den kommer tillbaka och under tiden göra något helt annat.

Att bryta skrivkramp, målarkram eller planeringskramp genom att göra något helt annat som att gå på bio, promenad eller gå ut och äta. Eller kanske ta sig en tupplur. Detta kan kännas som att man är slapp och oduglig men den tanken ska du genast mota bort. För det är precis tvärtom, för tar man en paus så kan kreativiteten, fantasin och fokus få tid att komma tillbaka, man kan tänka på det som en del i processen att komma vidare till nästa fas. Detta avbrott är precis lika viktigt som skapandets aktiva del, det är en nyckel som låser upp dörrar.