Eftersom vi i dag lever i ett samhälle där det gäller att prestera och vara sitt bästa jag varje dag så innebär det också att vi utsätter oss själva för en ständig press och stress. Egentligen så är vardagen helt orimlig för många och livspusslet går inte ihop. För tar man exempelvis en mamma mellan åldern 35 – 45, den allra mest utsatta gruppen när det gäller utbrändhets sjukdomar. Hon jobbar fulltid med mycket att göra på jobbet, de räknar med henne, hon har tre barn som alla ska till skola och dagis och sedan ska skjutsas på aktiviteter, ha hjälp med läxorna och läggas i tid på kvällen. Utöver detta så finns alla obetalda sysslor i hemmet som städning, tvättning, matlagning och underhåll av trädgård. Lägg sedan till att det ska planeras roligheter på helgen, kanske kommer det gäster och övriga saker som står på veckoschemat som tandläkare, utvecklingssamtal och besiktning av bilen.
Det var vardagsveckan men hur blir det när livet tar andra vägar. Familjemedlemmar blir sjuk och hon blir tvungen att vabba, hon hamnar efter på jobbet och blir tvungen att jobba övertid veckan efter för att komma i kapp. Något det egentligen inte finns varken energi eller lust till. Händer det något mer allvarligt som att någon närstående blir svårt sjuk eller avlider så blir det ju såklart ännu tuffare. Men bara att försöka få in ett livspussel som inte får plats under dygnets 24 timmar är tillräckligt tufft för att man efter en tid inte ska orka längre.
Benämningen ”att gå in i väggen” är ett vedertaget begrepp som används då den psykiska pressen och stressen varit tryckande under en lång tid utan återhämtning och situationen blir så akut att personen upplever att hon gått in i väggen. Begreppet har blivit kritiserat för att vara en hittepå sjukdom vilket det absolut inte är. I dag så kallas det för utbrändhetssyndrom eller utbrändhetsdepression beroende på vilka symptom som visar sig. Symptomen behöver heller inte yttra sig så akut som att uppleva att man går in i väggen. Det kan vara att kroppen skickar ut signaler på att kroppen lever för pressat under för lite återhämtning. Det kan yttra sig i ångest, ont i axlar, ont i käken och huvudvärk. Men också att man märker att det blir svårare att prestera på jobbet och det är jobbigt att koncentrera sig. Personen kan också få problem med sömnstörningar.
Skulle man få något av symptomen ovan så ska man ta det som ett varningstecken och se till att lugna ner tillvaron och få mer återhämtning. Skulle det ha gått så långt att man utvecklar en utbrändhetsdepression så finns det hjälp att få. Man ha rätt att få stöd från jobbet och kommer även att bli sjukskriven under en längre tid så att man har en chans att varva ner och återhämta sig ordentligt. Få tid att läka. Vissa blir också behandlade med antidepressiva medel under lång tid för att få hjälp att komma upp ur sin depression.